Eierbal blijft reacties oproepen

© Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
Een oproep naar de oorsprong van de eierbal levert behoorlijk wat reacties op. Elke Groninger heeft wel eens een eierbal gehad. Het roept bij de meesten vooral jeugdsentiment op.
'Als kind van ongeveer zes jaar wilde ik altijd een eierbal eten', mailt mevrouw Moes de redactie. Uiteindelijk heeft ze er ééntje gekocht in 1948 bij een automatiek op het Zuiderdiep in de stad Groningen. 'Vlakbij waar de Gado-standplaatsen waren'.
'Hij komt beslist uit Groningen', mailt Eltjo Maring. 'Wij wonen sinds 1973 in Almelo en hij is hier niet te krijgen. Op verzoek van een cafetaria hier hebben wij er een aantal mee genomen van destijds bekende cafetaria Dokter (Oosterparkwijk) om deze na te maken. Maar dat viel niet mee. De combinatie ragout-ei vereist een speciaal vakmanschap. Ze zijn dus nog steeds niet te krijgen in Twente.'

Met een laagje gehakt

Ook komen er telefoontjes op de redactie binnen. Zo refereert een beller aan Cafetaria Tent, vroeger gevestigd aan de Paterswoldseweg. Tent had tevens een bakkerij aan de J.C. Kapteijnlaan. 'Maar die ballen waren bijzonder, namelijk met een laagje gehakt eromheen.'

Bakkervakschool

Een andere beller noemt de bakkersvakschool in de stad. Daar maakte hij in 1967 eierballen.

Cafetaria Succes

Een Drentse kijker mailt de redactie dat Cafetaria Succes in Groningen de eerste maker van de eierbal was. Deze snackbar stamt volgens haar uit 1946.
Op Twitter zijn er ook reacties. Die zijn vooral wisselend. Zo vindt Driekus Vierkant de aandacht rondom de eierbal maar niks.
Nog wat andere reacties:

Zoektocht

Weet u meer over de oorsprong van de eierbal? Mail dan naar eierbal@rtvnoord.nl
Bekijk ook het dossier over de eierbal op http://www.rtvnoord.nl/eierbal