Hunze en Aa's berekend op bodemdaling door zoutwinning Nedmag

Waterschap Hunze en Aa's houdt rekening met bodemdaling als gevolg van de zoutwinning nabij Veendam.
In overleg met de gemeenten Veendam, Menterwolde en zoutproducent Nedmag heeft het waterschap een uitvoeringsplan opgesteld om de gevolgen van de bodemdaling op te vangen.

Peilen aanpassen

Dat is volgens beleidsmedewerker Wilfried Heijnen van waterschap Hunze en Aa's nodig. Hij legt uit dat de bodem volgens berekeningen in 2025 met 65 centimeter gedaald zal zijn. 'Wij gaan als waterschap de peilen aanpassen omdat de bodem daalt', zegt Heijnen. 'Ook gaan we nieuwe constructies maken met gemalen. Als waterschap zullen we door de bodemdaling met een nieuw peilbesluit komen.'

Fruitschaal

Heijnen vergelijkt het zoutwinningsgebied met een 'cirkelvormige fruitschaal'. 'In die cirkel zullen we op verschillende plekken aanpassingen doen.' Dit houdt in dat Hunze en Aa's zal kijken waar nieuwe gemalen moeten herrijzen om het water op peil te houden.

Inloopbijeenkomst

Om bewoners van het gebied te informeren houdt waterschap Hunze en Aa's in samenspraak met Nedmag een inloopbijeenkomst. Deze vindt plaats op 12 januari 2016 en heeft als doel om zowel inwoners uit het landbouwgebied als het stedelijk gebied te informeren.