V&D staat opnieuw op rand van afgrond (update)

Warenhuisketen V&D, met een vestiging in de stad Groningen, verkeert opnieuw in grote financiële problemen. Het concern heeft uitstel van betaling aangevraagd én gekregen.

De rechtbank in Amsterdam gaat hier namelijk mee akkoord. Kees van de Meent en Hanneke De Conick-Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders. De surceance betreft de hele groep, zowel de warenhuizen als restaurantketen La Place.

Indian Summer

De situatie is volgens een verklaring van de directie ontstaan door onvoorziene omstandigheden als de 'Indian Summer' in november en december. Dit leidde volgens de top tot omzetval en liquiditeitstekort.
Daarop besloot de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital de stekker uit het bedrijf te trekken. 'De aandeelhouder en financier van de groep bleek niet langer bereid deze liquiditeitsbehoefte af te dekken', staat in de verklaring van de directie.

Nieuw begin
Een woordvoerder van V&D heeft laten weten dat het warenhuis hoopt met een zo groot mogelijk deel van het bedrijf verder te kunnen gaan. Volgens de zegsman is uitstel van betaling nog niet het einde van het bedrijf. 'Het kan ook het begin zijn van iets moois.'
Dinsdag werd al bekend dat het bedrijf op een verlies van tientallen miljoenen afstevent. Het personeel van V & D wordt woensdag om 9.00 uur geïnformeerd.

Eerder problemen

Het is niet de eerste keer dat V&D moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Aan het begin van dit jaar waren er ook problemen. Een nieuw akkoord met vastgoedeigenaren en honderden ontslagen zorgden ervoor dat het concern verder leek te kunnen.
Bekijk HIER een reportage uit februari 2015, toen Cunera van Selm een dag meeliep met de Groningse bedrijfsleider, Eric Bos.