Weidevogels moeten worden beschermd tegen roofzuchtige boerderijkatten

Boerderijkatten kunnen het best worden gesteriliseerd of gecastreerd om de weidevogels te beschermen. Dat zegt de Vereniging Duurzame Landbouw Stad en Ommeland, die boeren die hun kat willen laten 'helpen' financieel ondersteunt.
Rooftocht

Volgens bestuurslid Nienke Veenland vallen er nu te veel slachtoffers onder de weidevogels. Eieren, kuikens, volwassen vogels, de boerderijkatten gaan zich er graag aan te buiten. Dat blijkt onder meer uit foto's van een 'cameraval' van de vereniging. Daarop staan wilde katten, maar ook boerderijkatten die op rooftocht zijn.

Beschermen

De Vereniging Duurzame Landbouw houdt zich vooral bezig met het beschermen van weidevogels op het boerenland. Zo worden nesten gemarkeerd zodat ze niet weggemaaid worden. Nu blijkt dat boerderijkatten op grote schaal nesten leegplunderen, wordt ook dat probleem aangepakt.

Populatie

Als de katten worden gecastreerd of gesteriliseerd wordt de groei van de kattenpopulatie in de hand gehouden. 'Bovendien is het zo dat katten die 'geholpen' zijn minder ver het land intrekken', zegt Veenland. 'En daar zitten juist de meeste nesten'.

Kat in Nood

Boeren die een poes of kat laten 'helpen' krijgen een bijdrage van 25 euro per dier. De Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie voert de operaties uit tegen gereduceerd tarief. Onder de streep blijft er voor de boer een bedrag over van 25 euro voor een sterilisatie. Castratie is gratis.

20 katten

Melkveehouder Marjan van der Velde uit Niehove is één van de boeren die gebruik maakt van de regeling. Op haar boerderij lopen ongeveer twintig katten rond. Ze laadt vandaag negen dieren in reismanden achter in haar auto.

Net op tijd

'He jongen, je komt precies op tijd', zegt ze tegen een kater die op het laatste moment komt aandrentelen. Ook dit dier gaat achter in de auto. De anderen katten maken geen enkel geluid. 'Ze zijn onder de indruk', concludeert Van der Velde.

Onder het mes

Na een korte reis naar Drachtstercompagnie gaat de eerste poes onder het mes. Het is Twinkel, die maar moeilijk onder narcose te brengen is. Als ze toch onder zeil is haalt de dierenarts behendig twee eierstokken uit haar buik en naait haar weer dicht. Nog vijf poezen en vier katers te gaan.

Buren

'Sommigen zeggen: het is een druppel op een gloeiende plaat', zegt Nienke Veenland. 'Maar je moet toch ergens beginnen. Ook al doe je zelf niet aan weidevogelbeheer maar de buren wel, denk dan ook even aan de buren.'