Bureau Steinfort: Het jaar van de kindbruiden

Wat zou ik hier graag vertellen dat het goed met haar gaat. Dat ze momenteel in het Duitse Wertheim am Main woont. Dat ze bevallen is van een kerngezonde zoon, genaamd Aamir. En dat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.
De maand december is traditiegetrouw de maand waarin de journalistieke balans wordt opgemaakt. In cijfers, beeld en tekst. De hoogte- en dieptepunten uit het nieuws van het afgelopen jaar, samengevat in het jaaroverzicht. Voor mij persoonlijk was er in 2015 één verhaal dat er met kop en schouders boven uit stak: het verhaal over het Syrische meisje Fatema Alkasem.
Fatema wordt op haar veertiende uitgehuwelijkt. Ze is zeven maanden zwanger als ze met haar echtgenoot naar Nederland vlucht. Fatema woont zo'n anderhalve maand in Ter Apel als ze plotseling van de aardbodem verdwijnt. Het echtpaar heeft die dag een afspraak in het ziekenhuis voor de bevalling, maar komt nooit opdagen.
Het verhaal van Fatema wordt landelijk opgepikt. En hoe, zelfs vanuit het buitenland wordt interesse getoond. Want het 'fenomeen' kindbruid heeft plotseling een gezicht gekregen en Fatema blijkt niet alleen. Het leidt tot politieke verontwaardiging in Den Haag. Een eerder aangekondigde wetswijziging wordt door de Eerste Kamer vervroegd in behandeling genomen. Huwelijken die in het buitenland zijn afgesloten worden voortaan alleen erkend als beide partners 18 jaar of ouder zijn.
De moeizame wijze waarop het verhaal tot stand is gekomen lijkt kenmerkend voor de manier waarop het vluchtelingendebat in Nederland gevoerd wordt: met angst en beven. Politiek gevoelige informatie wordt bewust achtergehouden om het publieke debat niet te beïnvloeden. Of het nu gaat om kindbruiden, het aantal geradicaliseerde moslims in het Noorden, of de meest recente criminaliteitscijfers in Ter Apel. Je krijgt er als journalist nauwelijks nog een vinger achter.
De burger moet kennelijk beschermd worden. De vraag is waartegen? Hebben de inwoners van Ter Apel dan niet het recht om te weten hoeveel winkeldiefstallen en woninginbraken er gepleegd worden? En waarom horen we niets over die geradicaliseerde jongeren uit de stad die in Syrië de wapens hebben opgepakt? Omdat ze er niet zijn of omdat de openbare orde, en dus onze eigen veiligheid op het spel staat?
Zeg het maar. Ik zou in het nieuwe jaar in ieder geval willen pleiten voor maximale openheid. Wil je als overheid draagvlak creëren, dan moet je transparant zijn. Speel geen verstoppertje maar zorg dat je een goed verhaal hebt. Als die wetswijziging eerder was doorgevoerd dan was de 14-jarige Fatema niet zomaar van de radar verdwenen. Dan had ik kunnen vertellen dat het echt goed met haar gaat. Dat ze de kerst niet in Wertheim am Main, maar gewoon in Ter Apel zou vieren. Misschien niet met haar echtgenoot, maar wel met haar vrienden en haar zoontje Aamir.
Prettige feestdagen en tot volgend jaar.
In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland.