Lichtjes op Kerstavond bij oorlogsgraven Hoogkerk

De graven van zes geallieerde vliegers in Ten Boer
De graven van zes geallieerde vliegers in Ten Boer © Jos Schuurman/FPS
Mede dankzij een actie op social media van Joël Stoppels uit Groningen worden tijdens Kerstavond op meer dan honderd begraafplaatsen in Nederland lichtjes geplaatst bij oorlogsgraven.
In de provincie Groningen gebeurt dat onder meer op de begraafplaats in Hoogkerk.

Ritueel

Het ritueel wordt al jaren gehouden op de Canadese begraafplaats in het Overijsselse Holten. Jaarlijkse bezoeker Dick Jansen kwam op het idee om ook op ander oorlogsbegraafplatsen in Nederland lichtjes aan te steken.
Stoppels pikte het idee op en zette het op Facebook en Twitter. 'We kennen allemaal het prachtige eerbetoon op kerstavond op de Canadese erebegraafplaats in Holten. Als we dat nu eens gingen doen bij de geallieerde graven in onze eigen woonplaatsen?", meldt Joël Stoppels.

Honderd begraafplaatsen

Het bericht is intussen meer dan tweehonderd keer gedeeld op sociale media. Met als gevolg dat op zo'n honderd begraafplaatsen donderdagavond lichtjes worden aangestoken. Stoppels vindt het belangrijk dat ´we juist in deze tijd de mensen aan wie wij onze vrijheid te danken hebben, blijven eren. Vrijheid is niet zomaar iets. Er is in de Tweede Wereldoorlog keihard voor gevochten'.

Hoogkerk

Zelf gaat Stoppels vanavond naar de begraafplaats in Hoogkerk. 'Er liggen hier twee jongens die tijdens de slag om Groningen zijn gesneuveld. Maar omdat niet bekend is wie hun familie is, legt er natuurlijk nooit iemand iets neer bij die graven', zegt Stoppels.
De lichtjesceremonie begint donderdagavond om half zeven op de algemene begraafplaats aan de Kerkstraat in Hoogkerk. Ook worden er lichtjes aangestoken in Ten Boer en Tjamsweer.