Talent Van Foreest neemt het op tegen gevestigde orde op schaakfestival

Meer deelnemers, iets minder topspelers dan anders maar in elk geval: heel veel schakers.
Groningen is deze en komende week het Mekka van schakend Nederland.
Het jaarlijkse schaakfestival trekt zowel topschakers als jeugd die in diverse toernooien de krachten meten. Eén van de onderdelen is de traditionele tweekamp tussen aanstormend talent en de gevestigde orde.
Die is dit jaar tussen de 14-jarige Lucas van Foreest en de 36-jarige grootmeester Sipke Ernst. Zij spelen zes partijen.

Teleurstelling

Inmiddels zijn er drie gespeeld, twee keer remise en donderdag eindigde de partij in een teleurstelling voor Lucas van Foreest.
Hij verloor, maar denkt achteraf dat hij had kunnen winnen. 'Sipke denkt dat hij heeft gewonnen ik denk dat ik heb gewonnen', zegt Van Foreest.

Rating

Door de nederlaag wordt het voor Van Foreest een hele kluif om de tweekamp te winnen. Overigens is het nog nooit een talent gelukt om te winnen van een grootmeester. 'Hij heeft een betere rating dan ik. Maar ik blijf gelijk in mijn rating als ik anderhalf punt haal (drie remises, red)
Ondanks de verliespartij, vindt Van Foreest dat de tweekamp een meerwaarde heeft. 'Het is natuurlijk heel fijn om zes partijen tegen een grootmeester te spelen. Dat is heel leerzaam. Normaal speel ik tegen wat zwakkere tegenstanders. Dit zijn zes kansen om veel van te leren', besluit het jonge schaaktalent.