Horseball: een stoere mix van rugby, basketbal en paardrijden

Horseball is een van de populairste sporten in Frankrijk en Portugal, maar ook in Delfzijl kunnen ze er wat van. Het enige team dat Groningen rijk is, traint in de havenstad en is ook meteen de beste van het land.
De sport is onder veel Nederlanders niet echt bekend. Het lijkt een beetje op rugby, basketbal en paardrijden ineen. In Nederland zijn zo'n tien teams verspreid over het hele land te vinden.

Elke week trainen

Elke vrijdagavond trainen de jongens en meiden van het Horseball ponyteam Manege Biessum in de grote rijbak van manege Biessum in Delfzijl. Sommigen hebben een eigen pony, anderen mogen er eentje lenen van de manege.

Hoe speel je horseball?

Het is de bedoeling dat de bal in het drie meter hoge net van de tegenstander wordt gemikt. Hoe? Door de bal van elkaar af te pakken, hard te galopperen en elkaar de weg te blokkeren. Dat betekent dat ruiters over een goede zit in het zadel, een behoorlijke portie lef en een snelle pony moeten beschikken.

'Best een lastige klus'

Trainer Hilke Haringa legt uit: 'Als de bal op de grond valt, moet je hem al rijdend van de grond pakken. De kunst is dan natuurlijk om niet van de pony te vallen. Daarna is het de bedoeling dat je met de bal richting het net van de tegenstander gaat. Je mag pas scoren als de bal drie keer overgespeeld is. Best een lastige klus dus!'

Wedstrijden duren een half uur

Wedstrijden worden vier tegen vier gespeeld en de pot duurt dertig minuten. 'Niet achter elkaar', zegt Haringa. 'Dat is te vermoeiend voor de pony's. De eerste helft duurt tien minuten, gevolgd door een pauze van tien minuten. Daarna is er nog een tweede helft van wederom tien minuten.'

De beste van Nederland

De pupillen van Haringa scoren goed. Vorig jaar werd het team Nederlands kampioen en tijdens een internationaal toernooi in Ermelo deze maand was het Delfzijlster team wederom de beste. Voor 2016 heeft het team ook alweer een doel: opnieuw Nederlands kampioen worden en misschien wel meedoen aan het WK in Ermelo.