Warmste Kerst 'ooit'

De Kerst van 2015 gaat de boeken in als de warmste 'ooit'. Het was nog nooit zo warm sinds het begin van de metingen in 1901. Eerste Kerstdag brak met 13,9 graden het oude record uit 1997 en kort na middernacht sneuvelde ook het record voor Tweede Kerstdag.
Het was vrijdag nog even spannend of het oude record op Eerste Kerstdag wel gebroken zou worden. Daarvoor moest de temperatuur in De Bilt hoger uitkomen dan 12,8 graden, het oude record. Dat lukte aan het begin van de avond, waarna de temperatuur alleen maar opliep.

Snel record

Direct na middernacht ging daardoor het tweede record eraan; het moest warmer worden dan de 12,1 graden die in 1974 werden gemeten op Tweede Kerstdag. Al snel werd een maximumtemperatuur van 14 graden gemeten in De Bilt en dus is deze Kerst overtuigend de warmste 'ooit'.

Zondag ook?

Het blijft de komende dagen warm voor de tijd van het jaar, is de verwachting. Ook voor zondag wordt een record verwacht. Dan wordt het met mogelijk maxima van 12 à 13 graden de warmste 27 december, stelt WeerOnline. De volgende warmtegolf is voorzien op 30 en 31 december. Dan kan het tussen de 10 en 15 graden worden.

Witte Kerst

In 2010 kende Nederland voor het laatst een witte Kerst. 'Dat wil zeggen: een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens de Kerst', vertelt de zegsman van WeerOnline vrijdag.