Steeds vaker diabetes bij Bello en Minet

Dieren kunnen net als mensen diabetes krijgen. Sterker nog: net als bij de mens komt suikerziekte ook bij honden en katten steeds vaker voor. Net als hun baasjes eten ze te veel en bewegen te weinig.
Dieren worden steeds dikker

Bij dierenartsenpraktijk Ommelanden in de stad en Eelde komen steeds vaker huidieren in de praktijk met suikerziekte. Dierenarts Otto van der Velden merkt de toename ook in zijn praktijk. 'Drie jaar geleden hadden we hooguit twee patienten met diabetes, nu zijn dat er tientallen per jaar. De belangrijkste reden is vetzucht. Dieren worden dikker en daardoor krijg je vaker suikerziekte. Typisch een welvaartsziekte', constateert dierenarts van der Velden.

Ook Bono heeft suiker

Bono, de tienjarige hond van Mariska Sloot, wethouder van Haren, heeft sinds de zomer diabetes. Hij was suf, at weinig en hing alleen nog maar boven zijn waterbak. De dierenarts constateerde al snel diabetes type 2. 'Vanaf dat moment ga je de molen in', zegt baasje Sloot gekscherend. 'Je krijgt een prikpen, zoals oma die ook heeft, en je krijgt dextrose met een spuitje voor als Bono een hypo heeft. Je moet ineens je hondje bloed gaan prikken in zijn oor om te kijken hoe hoog zijn suiker is.'

Hondensnacks boordevol suiker

Mariska Sloot denkt dat hondensnacks de boosdoener zijn geweest. Bono kreeg voor zijn tanden altijd zo'n kleine tandenborstel. 'Je kent ze wel van de reclame, die dentasticks. Ze adverteren er mee dat die heel gezond zijn voor je hond. Goed voor zijn gebit en zijn tandvlees. Maar die dingen zitten boordevol suiker. Volgens de dierenarts kreeg Bono daardoor elke dag veel suiker binnen, vergelijkbaar met de hoeveelheid in een complete Mars. Dat is voor een mens veel, maar moet je nagaan wat het doet bij een hondje van nog geen tien kilo. Dat kan toch niet gezond zijn', aldus baasje Sloot.

Geen doodvonnis

Toch betekent de diagnose suikerziekte bij trouwe viervoeters niet meteen hun doodvonnis. Volgens dierenarts Van de Velden kunnen huisdieren met diabetes ook heel oud worden, zeker wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt geconstateerd. 'Zestig procent van de katten kan genezen bij behandeling. Bij honden is die kans stukken kleiner.'