Waar is Karel de Gans gebleven?

© Ronald Niemeijer/RTV Noord
Waar is Karel de gans gebleven? Die vraag houdt een groep Veendammers nu al dagen bezig.
Klacht

Karel zwom jarenlang rond in een vijver aan de Ter Laanstraat in Veendam, maar werd vorige week plotseling opgehaald door de dierenambulance. Vanuit de buurt was er een klacht over Karel binnengekomen. Het dier zou bijten en kinderen de stuipen op het lijf jagen. Karel werd daarom overgebracht naar Oude Pekela.

'Karel hoort hier!'

Een groep bewoners van de Ter Laanstraat startte vrijwel direct een handtekeningactie om de gans terug te krijgen. Volgens de Veendammers is Karel juist helemaal niet agressief en heeft de dierenambulance veel te snel actie ondernomen. 'Bij mij eet Karel gewoon uit de hand', aldus één van hen. 'Het is een schat van een beest. Hij hoort gewoon in onze vijver thuis'.

'Niets gehoord'

De handtekeningactie van de Veendammers bleek donderdag succes te hebben. Via RTV Noord zegde de dierenambulance de verontruste bewoners toe Karel te zullen terugbrengen naar Veendam. 'Maar sindsdien hebben we nog helemaal niets van Karel gezien of gehoord'.

Is Karel nog in leven?

Leeft Karel dan nog wel? Volgens een medewerker van de dierenambulance is het dier uitgezet in Pekela, maar sindsdien nog niet weer gezien. 'En dan kun je hem natuurlijk ook niet vangen'. Volgens een bericht op Facebook zou Karel naar Winschoten zijn gezwommen en daar ergens rondzwerven. 'Maar het echte verhaal kennen we nog steeds niet', aldus één van de omwonenden.

Triest verleden

Ondertussen blijft Karel de gans de gemoederen in Veendam behoorlijk bezighouden. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het trieste verleden van Karel. Samen met zijn vrouwtje werd hij jaren geleden door de broers Romp uitgezet in de vijver aan de Ter Laanstraat. Nadat het stel twee jongen had gekregen, verongelukte moedergans. Ze werd doodgereden door een buurtbewoner.

Heeft 'Coevorden' de oplossing'?

De Veendammers hopen nog steeds op de terugkeer van hun gans. En die oplossing zou zomaar uit Drenthe kunnen komen. 'De ganzenopvang in Coevorden heeft toegezegd dat, als de Dierenambulance zal bellen, deze opvang de gans eruit zal halen', zegt Trea Alders.
Volgens Alders is het helder: 'De Dierenambulance moet bellen met Coevorden, dan regelen zij het.'