Spekkedikken bakken om de kas te spekken

Net als het afsteken van vuurwerk en carbid is spekkedikken bakken één van de tradities die horen bij de jaarwisseling. Vooral in Westerwolde is de spekkedik populair.
Het is een soort kniepertje met spek en worst. Stichting de Onstwedder Gaarv'n bakten ze dinsdag bij duizenden voor de verkoop.

Goede reputatie
Liefst drieduizend spekkedikken werden er gebakken. De meeste waren al vooraf besteld. Voorzitter Jan ten Have: 'Het worden er elk jaar meer. Vorig jaar waren het er zevenentwintighonderd. Blijkbaar hebben onze spekkedikken een goede reputatie. Mensen komen van heinde en verre om hum bestelling op te halen.'

Zo'n twintig leden zijn om negen uur dinsdagmorgen begonnen met bakken. Dat gebeurt met elektrische wafelijzers. Het beslag bestaat onder meer uit roggemeel, stroop, eieren, en suiker. Op het hete ijzer worden eerst een paar plakjes spek en stukjes droge worst gelegd. Daar bovenop wordt het beslag geschept. Na een minuut is het 'kniepertje' klaar.

Net even anders
De Onstwedder Gaarv'n is een club die oude ambachten in ere houdt. Met de verkoop van spekkedikken wordt de kas gespekt. Secretaris Wessel Volders is één van de bakkers: 'Ons recept is net even anders dan anders. De basis is overal hetzelfde, maar in ons beslag zitten een paar ingrediënten die we liever geheim houden. Daardoor is onze spekkedik net even specialer en dat waarderen onze klanten. Er gaan niet voor niets zoveel over de toonbank.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws