'Centrale organisatie drogist DA is failliet'

© Alexander Schippers/ANP
Bij drogisterijketen DA is de centrale organisatie omgevallen. Volgens RTL Z is het bedrijf dat vorige week al uitstel van betaling kreeg inmiddels failliet verklaard. De nieuwszender baseert zich op een interne brief.
DA heeft 266 vestigingen in Nederland, waarvan enkele tientallen in Groningen. DA draait bijna geheel op zelfstandige franchisenemers. Volgens de NOS heeft het faillissement van het moederbedrijf
voor de winkels. Wel kan het zijn dat de aanvoer van producten stokt.
De surseance van vorige week betrof alleen DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd. Bij het bedrijf werken 212 medewerkers.

Omzetverlies

Het grote probleem bij DA is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule.
Diverse franchisenemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan.

Doorstart

De rechtbank Amsterdam, de directie van DA en de bewindvoerder waren dinsdag begin van de avond niet meer bereikbaar voor commentaar. Directeur Henk Castelijns liet vorige week al weten dat hij werkte aan een doorstart.