Monniken na vier eeuwen weer terug op Schier

Na ruim vierhonderd jaar zijn de cisterciënzer monniken weer terug op Schiermonnikoog.
Diepenveen

Vier monniken van de trappistenabdij Sion in het Overijsselse Diepenveen zijn dinsdag naar het eiland verhuisd. Hun abdij in het Overijsselse Diepenveen was voor het handjevol resterende monikken veel te groot geworden. De abdij is verkocht. Op Schier was nog wel plek voor de monniken.

Proefgewoond

Destijds leefden er cisterciënzers van het Friese klooster Claerkamp op Schiermonnikoog. De naam 'Schiermonnikoog' verwijst nog naar deze vroege bewoners. In het begin van dit jaar hebben de cisterciënzers proefgewoond op Schiermonnikoog om te wennen aan het leven op het eiland.

Kapsalon

Dat is bevallen, en de monniken hopen er binnen drie jaar een klein nieuw klooster te bouwen. Tot die tijd zitten ze in een voormalige kapsalon aan de Langestreek. Als het nieuwe klooster klaar is volgen mogelijk ook de laatste drie die te oud zijn om het nieuwe klooster van de grond af te helpen op te bouwen. 

Nieuwe generatie monniken

De cisterciënzer monniken hopen dat Schiermonnikoog een aantrekkingskracht uitoefent op een nieuwe generatie mannen die tot het klooster willen toetreden, zodat de orde op het eiland niet over enkele decennia hetzelfde lot zal ondergaan als nu in Diepenveen.

Traantjes

Broeder Paulus, één van de monniken, is blij dat ze eindelijk een plekje hebben gevonden. 'We hebben jaren gezocht, jaren hier naartoegeleefd en er veel over gesproken. We zijn blij dat het zover is. Al was het afscheid van de abdij in Diepenveen toch wel moeilijk. Er zijn wel wat traantjes gevallen.'