Nieuwjaarsduiken? Eerst deze tips lezen!

© Huisman Media
Met het nieuwe jaar voor de deur hebben de eerste waaghalzen zich al weer aangemeld voor de traditionele Nieuwjaarsduiken. Een gezellige samenkomst waar mensen kopje onder gaan in het koude water voor een verfrissende start van 2016.
Onderkoeling ligt echter op de loer. Daarom heeft de Reddingsbrigade Nederland vijf tips voor u opgesteld om gezond en geslaagd het nieuwe jaar in te duiken.
1. Duik alleen waar toezicht is
Wil je op 1 januari het frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet 'wild duiken' op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2. Kom op tijd en wees goed voorbereid

Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3. Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt

Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kunt je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

4. Bescherm jezelf tegen de kou

- Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte.
- Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.
- Trek sandalen of waterschoenen aan. Vaak moet je even wachten voor je het water in kunt en dan kun je verlammend koude voeten krijgen.

5. Warm goed op na de duik

- Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de 'kou' uit je lichaam te werken.
- Draag tijdens het opdrogen een badjas.
- Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.
En bovenal: maak een hoop plezier!