DA-drogisten hopen met doorstart op betere tijden

De eigenaren van de noordelijke DA drogisterijen hopen dat er met de doorstart van de keten een nieuwe wind gaat waaien. DA werd failliet verklaard, maar dinsdagavond meldde zich een koper: de Nederlandse Drogisterij Service.
De DA-keten telt 273 zaken die bijna allemaal eigendom zijn van franchisenemers,. Dat zijn zelfstandige winkeliers. Alleen de centrale organisatie van DA, het hoofdkantoor en het distributiecentrum, werden getroffen door het faillissement. De winkels draaiden intussen gewoon door.
De problemen bij de centrale organisatie openbaarden zich al eerder toen tientallen franchisenemers uit onvrede met het beleid, afhaakten bij DA. Dat droeg bij aan het faillissement.

Webshop

Martin Boezerooij bleef. Hij runt zes DA-drogisterijen in Winschoten, Assen, Beilen, Marum Hoogezand en Groningen. Hij vindt dat de centrale organisatie van DA een betere strategie had moeten inzetten om concurrerend te blijven. Zo mist hij bijvoorbeeld een goede webshop.
Hij hoopt dat de directeur van de Nederlandse Drogisterij Service de zaken beter aanpakt. Het gaat daarbij om Henk Castelijns, die ook directeur was van het failliete DA. Toch geeft Boezerooij hem het voordeel van de twijfel. Castelijns stond voor het faillissement maar een paar maanden aan het hoofd van DA.

Kostbaar

Met het faillissement vervallen ook de contracten tussen de franchisenemers en DA. Voorheen was uitstappen wegens de hoge boete die erop stond een kostbare aangelegenheid. Boezerooij wacht af wat overleg tussen de directie van DA en de franchisenemers oplevert.
Daarvan laat hij zijn beslissing afhangen of hij niet alsnog overstapt naar een andere drogisterijketen. Inmiddels heeft hij verschillende 'aanzoeken' gehad. 'Dan moeten ze bij DA wel met iets komen', zo dreigt hij. 'Anders ben ik weg'.