Opa krijgt celstraf voor ontucht met kleindochter

© Flickr/Andreas-photography (Creative Commons)
Een 73-jarige man uit Delfzijl is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij bijna twee jaar ontucht pleegde met zijn kleindochter.
Het meisje was tien toen het misbruik in 2013 begon. Ze kwam elke zondag bij haar opa en oma in Delfzijl. Haar grootvader maakte van elke gelegenheid gebruik om haar te betasten. Hij misbruikte het meisje ook bij haar thuis.

Oma wist van niks

Een en ander kwam aan het licht toen de moeder van het meisje ongerust werd nadat ze thuis dingen over haar opa vertelde. Haar oma kwam pas van het misbruik op de hoogte toen de politie op de stoep stond.

Geen hulp

De rechters noemden het 'zeer kwalijk dat een grootvader op deze manier de vertrouwensband heeft geschaad'. Ze hekelden het feit dat de opa zelf geen hulp zocht, maar jarenlang doorging met het bevredigen van zijn eigen behoeftes, waarvan zijn kleindochter slachtoffer werd. De rechters vonnisten conform de eis van de officier van justitie.

Behandeling en medicatie

De man kreeg een ongebruikelijk lange proeftijd van vijf jaar opgelegd voor het voorwaardelijke deel van de celstraf, omdat hij zich gedurende die tijd verplicht moet laten behandelen en medicatie moet gebruiken.