KNMI geeft code rood af voor de noordelijke provincies

© Dennis Venema
Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de provincies Groningen, Drenthe en Friesland wegens ijzel.
Volgens het KNMI heeft het weer 'een behoorlijke impact op de samenleving', aldus een woordvoerder. Het KNMI , de ANWB en Rijkswaterstaat adviseren mensen in de noordelijke provincies niet de weg op te gaan. Code rood is tot 12.00 uur van kracht.
In de avond en nacht zijn in het noorden zeker vijftig ongelukken gebeurd door gladde snelwegen. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt in de nacht van maandag op dinsdag dat er op de A32 meerdere ongelukken zijn geweest. Bij een botsing op die weg heeft een politieauto flinke schade opgelopen.
Op de A28 zijn zeker elf ongelukken gemeld. Op zowel de A32 en de A7 zijn er in de avond acht ongelukken gebeurd, aldus de VID. In de meeste gevallen was er slechts blikschade aan auto's. Op de A7 zijn zeker twee vrachtwagens en een personenauto van de weg geraakt.
De politie adviseert weggebruikers de snelheid aan te passen aan de weeromstandigheden. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. In de nacht heeft Rijkswaterstaat met tientallen strooiwagens gereden om de wegen begaanbaar te houden.
De gladheid duurt zeker tot het eind van de morgen, waarschuwde Weeronline eerder.