Nieuw overleg moet zorgen voor doorbraak herindeling Noord-Groningen

© RTV Noord
Tientallen vertegenwoordigers van zeven gemeenten in Noord-Groningen komen zaterdag bij elkaar met als doel de patstelling te doorbreken op het gebied van de herindeling van het gebied.
De uitnodiging voor de gesprekken komt van gedeputeerde Patrick Brouns (CDA). Op Landgoed Ekenstein in Appingedam komen verschillende burgemeesters, wethouders en raadsleden bij elkaar. Ook gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) is erbij.

Geen optie

De gesprekken volgen op een eerdere bijeenkomst vlak voor de kerst: 'We hebben geconstateerd dat niets doen geen optie is', zegt gedeputeerde Brouns. 'Dat is wat de verschillende gemeenteraden ook hebben uitgesproken, met dat gegeven in het achterhoofd gaan we de komende weken aan de slag.'
Over de herindeling in Noord-Groningen wordt al lang gesproken. De zeven gemeenten kunnen het niet eens worden over de grootte van de toekomstige gemeenten. Vier gemeenten (Appingedam, Bedum, De Marne en Eemsmond) gaan voor een supergemeente ter grote van alle zeven gemeenten (G7).

Zonder resultaat

Delfzijl, Loppersum en Winsum willen juist een kleinere gemeenten. Onder aanvoering van de provincie wordt nu alsnog geprobeerd een plan te smeden waar iedereen achter staat. Eerder deed oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) een poging het proces vlot te trekken, maar zonder resultaat.
Overigens wijst het Provinciebestuur ook nu een procesbegeleider aan. Daarvoor zijn twee kandidaten in beeld. Brouns: 'Deze week spreken we met beide, ik verwacht in de loop van de week bekend te kunnen maken wie in het gebied aan de slag gaat.'

Doorbreken

Brouns hoopt dat de impasse in Noord-Groningen binnen maximaal twee maanden kan worden doorbroken. 'Wil je de herindeling voor 1 januari 2019 afronden dan moeten we nu wel haast maken.'
Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen organiseert de provincie de komende weken een aantal bijeenkomsten.

Gesprekken
Samen met verschillende burgemeesters, wethouders en raadsleden van de zeven gemeenten in Noord Groningen wordt gesproken over de mogelijkheden in het gebied. 'Want niets doen is geen optie', zegt gedeputeerde Patrick Brouns.