Subsidie voor 'slim T-shirt' tegen benauwdheid

© Longfonds
Een T-shirt waarmee gemeten kan worden hoeveel lucht er in de longen van een patiënt met de chronische longziekte COPD achterblijft.
Het Groningse bedrijf MedWear heeft dit
samen met andere bedrijven en het Radboud UMC in Nijmegen in ontwikkeling. De ontwikkeling van het shirt moet vier nieuwe banen opleveren, daarna mogelijk zelfs meer. Voor de provincie Groningen aanleiding het initiatief een subsidie te verlenen van 150.000 euro.

Bevingsapp

Ook een aantal andere vernieuwende projecten krijgt geld van de provincie. Het initiatief voor een bevingsapp krijgt ook een bedrag van 150.000 euro. De app maakt gebruik van bestaande bevingssensoren, aangevuld met een app op een mobiele telefoon. Het is de bedoeling dat het concept ook in het buitenland wordt verkocht. Dit zou kunnen leiden tot twintig nieuwe banen.

Slimme straatverlichting

Eenzelfde bedrag is er ook voor een project van slimme straatverlichting van drie Groningse bedrijven. In het project wordt gebruik gemaakt van sensoren, waarbij het licht automatisch gedimd wordt als er geen verkeer is en feller gaat branden als er verkeer aankomt. Hierdoor kan het energieverbruik naar verwachting met 80 procent naar beneden. Dit project levert veertien nieuwe banen op.

Digitale vragenlijsten

Als laatste in een rij van subsidies voor vernieuwende projecten is er geld voor een project van een GGZ-instellingen, de Hanzehogeschool en anderen. Zij maakten samen digitale vragenlijsten voor kinderen met psychische problemen. Doel is om de behandeling efficiënter te maken. Ook voor dit project is 150.000 euro.

Werkgelegenheid

De subsidies komen uit het Innovatief Actieprogramma Groningen met als doel nieuwe werkgelegenheid te creëren. In totaal is er 5,8 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is inmiddels 4,4 miljoen beschikbaar gesteld. Gezien het grote aantal aanvragen worden geen nieuwe initiatieven meer in behandeling genomen.