Aantal otters stijgt, maar een kwart wordt nog doodgereden

© Flickr/Cloudtail (Creative Commons)
Het aantal otters in Nederland groeit, maar voor hen gevaarlijke wegen zorgen ervoor dat ze zich nauwelijks verplaatsen. Elk jaar wordt een kwart van alle otters doodgereden als ze een weg oversteken.
In de winter van 2014 op 2015 waren er ongeveer 160 otters in Nederland. Dat zijn er rond de twintig meer dan een jaar eerder. Er zijn circa veertig otters overleden en ongeveer zestig jongen geboren.

Ottertunnels

De meeste 'verkeersdoden' zijn otters van ruim een jaar oud. Dan zijn ze volwassen en moeten ze een eigen territorium zoeken. Om daar te komen, moeten ze wegen oversteken. Die gevaarlijke plekken worden aangepakt. Er komen bijvoorbeeld 'ottertunnels' onder de weg door, zodat ze niet hoeven over te steken.
De universiteit in Wageningen maakte de cijfers dinsdag bekend. Ecoloog Loek Kuiters verwacht dat het aantal de komende jaren verder stijgt. Volgens hem moeten er ongeveer vijfhonderd otters zijn wil de soort zichzelf in Nederland in stand kunnen houden.

Waar leven de otters?

Otters komen tegenwoordig niet alleen voor in Friesland en Overijssel, maar ook in Groningen en Drenthe, langs de IJssel, in Twente en de Achterhoek, in Flevoland, bij Nijmegen en in de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland.