'Rechtsbijstandverzekering niet taboe voor alle inwoners aardbevingsgebied'

Een brief waar verzekeraar ARAG aankondigt geen rechtsbijstandverzekering af te willen sluiten.
Een brief waar verzekeraar ARAG aankondigt geen rechtsbijstandverzekering af te willen sluiten. © Goos de Boer/RTV Noord
Niet alle verzekeraars sluiten inwoners van het aardbevingsgebied uit bij het afsluiten van rechtsbijstandverzekeringen. Dat antwoordt minister Ard van der Steur van Veiligheid op kamervragen van de PvdA.
Aanleiding is een onderzoek van RTV Noord in oktober vorig jaar. Daaruit blijkt dat de meeste verzekeringsconcerns geen nieuwe rechtsbijstandverzekeringen in grote delen van Groningen accepteren.

Voorzienbaar geschil

De bewindsman wijst er op dat het bij aardbevingsschade om een voorzienbaar geschil gaat. Dat kan voor verzekeraars reden zijn om hiervoor geen dekking aan te bieden. Volgens Van der Steur kunnen de inwoners van het aardbevingsgebied voor andere geschillen wel een nieuwe rechtsbijstandverzekering afsluiten.
De minister geeft toe dat er een probleem is. Hij wijst er in dit verband op dat zijn collega Henk Kamp van Economische Zaken Nationaal Coördinator Hans Alders heeft gevraagd de voorwaarden van verzekeraars bij rechtsbijstandverzekeringen te onderzoeken. Ook wijst de bewindsman er op dat minder draagkrachtigen een beroep kunnen doen op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Tweeduizend euro

Uit de berichtgeving van RTV Noord blijkt verder dat veel verzekeraars een overeenkomst hebben gesloten met de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Voor mensen met een bestaande rechtsbijstandverzekering in het aardbevingsgebied wordt tweeduizend euro aan die organisatie betaald. Zo wordt voorkomen dat ze indiviudeel gaan procederen. Daar hebben de meeste maatschappijen hun klanten niet van op de hoogte gesteld.
Van der Steur brandt zijn handen daar niet aan. 'Het is aan de verzekeraar om te bepalen hoe deze voorlichting wordt vormgegeven,' vindt de minister.