Code rood: geen werk, geen geld?

© Frank van Tol
Vakbond CNV Vakmensen krijgt veel telefoontjes van leden over de gevolgen van code rood. De mensen vragen zich af of ze wel geld krijgen als het werk door code rood vervalt. En kan een werkgever zomaar vakantiedagen afboeken.
De vakbond heeft een aantal situaties op een rij gezet om duidelijkheid te scheppen. We vermelden ze hieronder:
Schoonmaker op school
De school is dicht, de leerkrachten en kinderen zijn vrij. Het schoonmaakbedrijf geeft aan dat je niet hoeft te komen. Krijg je nu geen salaris? 'Zeker wel', zegt vakbond CNV. Het schoonmaakbedrijf krijgt de uren ook gewoon betaald. Dus de schoonmaker ook. De werkgever had de schoonmaker ook kunnen vragen extra werk te doen.

Uitzendkracht op de bus
Veel bussen rijden niet. Dat betekent dat uitzendkrachten, die als buschauffeur zijn ingeroosterd, noodgedwongen thuiszitten. Sommige uitzendbureau's zeggen nu: geen werk, geen salaris. Is dat terecht? Vakbond CNV vindt van niet. 'Je stond tenslotte daadwerkelijk ingeroosterd. Op dat moment hoor je dus ook je salaris te krijgen. Maar helemaal zeker is het niet: het hangt ook af van de kleine lettertjes in je contract', zegt de vakbond.

Werknemer in de zorg
In de zorg is het werk er wel, maar is er een ander probleem: het lukt werknemers niet om op hun werk te komen. Een kwestie van overmacht. Dit is een andere situatie dan de eerdere voorbeelden. De werkgever biedt wel werk aan, maar de werknemer kan door omstandigheden niet komen. Daar kan niemand wat aan doen. De werkgever niet, maar ook de werknemer niet. In dat geval is een fifty-fifty oplossing volgens de vakbond redelijk

En hoe zit het met vrije dagen?

Kan een werkgever je dwingen om bij code rood een vrije dag op te nemen? Nee, dat kan niet zomaar. Er zijn volgens de vakbond verschillende situaties mogelijk:
Je wilt wel werken, maar het werk is er niet (zoals hierboven bij de schoonmaker en de buschauffeur). 'In dat geval kan de werkgever niet zomaar een verlofdag afboeken.
Je werkgever heeft wel werk voor je, maar het lukt je niet om er te komen. Een kwestie van overmacht', zegt de vakbond. 'Daar kan niemand wat aan doen. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk. Dat moet wel in overleg met je werkgever. Als je die dag fulltime zou werken, kan het je dus een halve vakantiedag kosten', aldus de vakbond.