Wat weten we over de dood van Jesse van Wieren? De feiten op een rij

Het lichaam van de 28-jarige Jesse van Wieren is na een dagenlange zoektocht gevonden in een tuin in Kloosterburen. De 25-jarige Rhowan P. en zijn 27-jarige vriendin Desiree G. zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Van Wieren. We zetten de feiten op een rij.
Dit bericht wordt naar aanleiding van de actualiteit bijgewerkt. Laatste update: donderdag 21 januari.


Donderdag 21 januari

Jesse van Wieren is overleden nadat hij is neergestoken. Dat hebben Rhowan P. (25) en Desirée G. (27) bekend. Beide verdachten hebben geweld gebruikt. Hun voorarrest wordt met drie maanden verlengd.
Van Wieren en de verdachten zouden elkaar niet hebben gekend. Advocaat Erik de Mare van Rhowan P. heeft geen idee waarom Van Wieren tijdens Oudejaarsnacht om half vier voor de deur van P. stond.

Maandag 11 januari 2016
Jesse van Wieren is door geweld om het leven gekomen. Dat blijkt uit sectie op het lichaam van de 28-jarige inwoner van Leens.

Vrijdag 8 januari 2016
Verdachte Desiree G. is cliënt bij Stichting Keroazie. Burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne wil daarom weten of de zorg en begeleiding van de cliënten op orde is.
Volgens Wiersma hebben de clienten van Keroazie speciale zorg en aandacht nodig. 'Dat vereist een bepaalde kwaliteit. Gezien het aantal recente incidenten hebben wij regelmatig contact met de politie en de stichting. Openbare orde is mijn verantwoordelijkheid, die ken ik en die voel ik. En die neem ik ook als het nodig is.'
Zorg onder de maat
De inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde in 2013, na een onaangekondigd bezoek aan de stichting, dat de kwaliteit van de geboden zorg onder de maat was. 'We hebben toen bij het ministerie stevig aangedrongen op een nieuwe inspectieronde', aldus burgemeester Wiersma. 'Dat heeft in 2014 geresulteerd in een rapportage die vooralsnog voldoende is.'

Donderdag 7 januari 2016
Er komt meer informatie naar buiten over de gearresteerde man. De 25-jarige heeft verslavings- en psychiatrische problemen. De man zat tijdelijk ergens anders in behandeling, maar werd door zorgboerderij Keroazie uit Pieterburen in het huis aan de Hoofdstraat in Kloosterburen gehuisvest. Het nieuws is bij Keroazie ingeslagen als een bom.

Woensdag 6 januari 2016
De politie graaft een lichaam op in de tuin van de woning aan de Hoofdstraat in Kloosterburen. Die avond blijkt dat het om Jesse gaat, de doodsoorzaak is onbekend.
Woensdagavond verzamelen buurtbewoners, vrienden en bekenden zich in dorpshuis het Kronkelhoes. Daarbij is ook burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne aanwezig. 'De dood van Jesse komt hard aan', zei de burgemeester na de bijeenkomst.

'Waarom?'

Er heerst grote verslagenheid op sociale media. 'Onbeschrijfelijk'. Op de Facebookpagina van Jesse van Wieren zijn reacties te lezen. Er komen veel condoleances binnen. 'Waarom? We gaan je zo missen', schrijft iemand. Vrienden van Jesse maken hun profielfoto op Facebook zwart om hun rouw te betuigen.

Dinsdag 5 januari 2016

De politie doet een huiszoeking bij een woning aan de Hoofdstraat in Kloosterburen. Het pand ligt vlakbij de kroeg waar Jesse voor het laatst is gezien. De politie pakt 's avonds een 25-jarige man en zijn 27-jarige vriendin Desiree G.op.
De man meldde zichzelf op het politiebureau, nadat G. al in de cel zat.

Zondag 3 januari 2016
Ruim driehonderd mensen uit de omgeving van Leens en Kloosterburen verzamelen zich om voor de derde dag op rij te zoeken naar Jesse.Zaterdag 2 januari 2016

Er wordt met man en macht gezocht. De politie zet speurhonden en een helikopter in. Honderdvijftig vrijwilligers kammen de omgeving uit.

Vrijdag 1 januari 2016

Jesse is sinds donderdagnacht 04:00 uur vermist, nadat hij café Willibrord in Kloosterburen heeft verlaten. Hij heeft geen jas aan als hij naar een vriend in Kloosterburen vertrekt. Daar staat zijn fiets, maar die wordt niet opgehaald. Het lukt de politie niet om de telefoon van Jesse te traceren. In de loop van de dag zoeken ruim zestig mensen, samen met de politie, naar Jesse.