Stadjer moet bijna een ton betalen voor hennepkwekerij

© Jos Schuurman/FPS
Een 51-jarige Stadjer moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren en daarnaast bijna 100.000 euro aan de staat betalen. Ook werd tegen hem twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist.
Volgens het OM heeft de man tussen augustus 2013 en oktober 2014 een hennepkwekerij gehad waarvan hij vijf keer heeft geoogst.

Medeplichtig

De kwekerij bevond zich in een woning in Nieuwolda. De 66-jarige bewoner en zijn 62-jarige vrouw, die hun huis hiervoor beschikbaar stelden, zijn volgens de officier van justitie ook schuldig. Tegen de man is eveneens 240 uur taakstraf geëist, tegen de vrouw 120 uur omdat ze zich amper bezig hield met de kwekerij, die na een anonieme tip werd ontdekt.

Financiële problemen

Het echtpaar stelde per oogst 500 euro te hebben gekregen. Ze zouden vanwege financiële problemen met de kwekerij hebben ingestemd. De officier van justitie wil daarom dat zij in totaal 2500 euro terugbetalen aan de staat, omdat ze dit illegaal hebben verdiend.
De Stadjer was in de ogen van het OM het brein achter de kwekerij en daarom werd van hem het hoogste bedrag gevorderd. Zelf ontkende hij dat: hij zou enkel de spullen aan hen hebben geleverd en hen hebben geadviseerd, in zijn hoedanigheid als eigenaar van een growshop in Veendam. 

Opnieuw opgepakt

De zaak begon met vertraging omdat de Stadjer vrijdagochtend door de politie was opgepakt in verband met een ander strafbaar feit. Hij moest nog van het cellencomplex in de Hooghoudtstraat in Groningen naar de rechtbank worden gebracht.
De rechter doet over twee weken uitspraak.