Analyse: Van de Looi kan onmogelijk om Sørloth heen

Samen met Kasper Larsen loopt Alexander Sørloth door de lobby van het hotel in Costa Ballena. De twee Scandinaviërs zwijgen en steken boven alles en iedereen uit. Het tweetal lacht vriendelijk, zegt gedag en loopt opnieuw zwijgend verder. Maar op het veld laat Sørloth allesbehalve een timide indruk achter. Sterker nog: hij maakt veel indruk.
De 1.94 meter lange Noor traint nog geen week mee met FC Groningen en dat proces van een eerste trainingsweek is interessant om te volgen. De hele tijd let ik toch net iets meer op hem dan op de andere spelers. Hoe gedraagt hij zich in het veld, maar ook daarbuiten? Wordt hij geaccepteerd door de andere jongens? Wat vinden andere spelers van hem? De conclusie is hoopgevend. Groningen gaat enorm veel plezier aan deze jongen beleven.
'Hij is ongelooflijk sterk en wat kan hij goed koppen', zegt Tibbling na afloop van de gewonnen oefenwedstrijd tegen KV Oostende. 'Moeilijk van de bal te zetten. Een echt aanspeelpunt', vult De Leeuw aan. Bij de Belgische subtopper lopen achterin een paar aardige slopers rond, maar Sørloth lijkt niet onder de indruk. De spits wint haast ieder duel en legt de ballen in de meeste gevallen verbluffend goed terug.
Ik realiseer me terdege dat je na een paar trainingen en een oefenpartij voorzichtig moet zijn met dit soort uitspraken, maar in potentie heeft de boomlange spits alles om te slagen in de Euroborg. Hij is niet alleen die lange slungel voorin. Hij werkt knetterhard en dat ziet het Groninger publiek maar al te graag. Sørloth schuwt het verdedigende werk niet en hij is erg doelgericht.
Maar het belangrijkste: hij weet wat hij wil. In vloeiend Engels analyseert hij de wedstrijd. 'Ik ben erg blij met mijn debuut en natuurlijk ook met mijn goal, maar het kan en moet beter. Sommige acties waren niet goed en sommige ballen kwamen niet aan bij een medespeler. Dat moet echt beter.' Hij is niet snel tevreden en dat is een goede eigenschap voor een voetballer.
En mocht u nieuwsgierig zijn: deze jongen komt allesbehalve over als een machotype dat meer bezig is met zijn uiterlijk en allerlei randzaken dan met voetbal. Op het eerste gezicht is Sørloth een keiharde werker, zowel binnen als buiten het veld.
Natuurlijk zal hij slechte wedstrijden gaan spelen en grote kansen gaan missen, maar het zal mij enorm verbazen wanneer Sørloth niet een duidelijk visitekaartje afgeeft de komende maanden. Leg ik nu te veel druk op zijn nog jonge en enorm brede schouders? Wellicht, maar een topsporter die niet tegen de druk kan moet maar wat anders gaan doen.
Ik kijk nu al uit naar zijn debuut, volgende week zondag in de Euroborg. Dan hervat FC Groningen de competitie thuis tegen FC Utrecht. Ben ik te voorbarig wanneer ik zeg dat hij in de basis begint? Natuurlijk, maar trainer Erwin van de Looi kan in alle opzichten onmogelijk om deze lange Noor heen. Hij heeft op iedereen indruk gemaakt in Costa Ballena en zeer zeker op mij.

Elwin Baas