Tbs-patiënt hoort tbs met dwangverpleging eisen

Tbs met dwangverpleging. Die straf hoorde een 28-jarige tbs-patiënt tegen zich eisen voor poging tot moord op een medepatiënt.
De man zit in de Van Mesdagkliniek, waar hij in december 2014 een andere tbs-patiënt ernstige mishandelde. Bij de mishandeling waren ook twee andere tbs'ers betrokken.
De mishandelde man zat met zijn belagers op de afdeling waarop ze naar hun terugkeer in de maatschappij toe werkten. Rond twaalf uur 's nachts klopten ze op zijn deur met een smoesje. Toen de tbs'er zijn kamerdeur opende, duwden de drie hem op zijn bed en begonnen hem te stompen, te slaan en uit te schelden.

Bang maken

Ook rukten ze het touwtje uit zijn sweater en snoerden daarmee zijn keel af, tot hij bijna stikte. Daarnaast werd het slachtoffer een broodmes op de keel gezet. Volgens de mannen was het enkel de bedoeling geweest hem bang te maken en niet te vermoorden, al hadden ze hem daar wel mee bedreigd. 'Maar als de beveiliging niet was gekomen, was hij misschien wel dood geweest', zei de 28-jarige.

Portier

De portier kreeg evenwel pas na een uur lucht van de voortdurende mishandeling, omdat een van de drie de ruimte verliet en op de intercom drukte. Het slachtoffer was flink toegetakeld, maar heeft er geen blijvend letsel aan overgehouden. De drie tbs'ers verblijven nu in klinieken elders in het land.

Spelletje

Twee van de drie mannen verklaarden dat ze de man te grazen wilden nemen omdat hij in de kliniek zat wegens pedofilie. 'Daar hebben we een hekel aan.' Volgens hen bepaalde de derde belager de regels en spoorde hij hen aan de man te vermoorden.
De derde man zelf ontkende dat. 'Ik heb hen juist tegengehouden. Ik heb het touwtje om zijn hals vandaan gehaald.'

Onder invloed

De mannen gaven toe flink onder invloed te zijn geweest. Ze zouden cannabis, sterkedrank en xtc hebben gebruikt. De rechter vroeg zich af hoe ze daaraan kwamen. 'Drank en drugs kwamen gemakkelijk binnen bij Van Mesdag. Iemand had verlof gehad, die heeft het meegesmokkeld', zei de 28-jarige.

Uitstel

De rechtszaak tegen de drie tbs-patiënten werd onlangs uitgesteld vanwege het slechte weer. De 28-jarige moest zich maandag als eerste weer melden, omdat zijn tbs eind januari afloopt en er dan duidelijkheid moet zijn over het vervolg.
De uitspraak is op 25 januari.