Provinciale glasvezelinitiatieven slaan handen ineen

© SCXC Stock Exchange/Enzo Fociniti (creative commons) - bewerkt
Meer dan tien verschillende stichtingen die strijden voor glasvezelinternet in het buitengebied slaan de handen ineen. Door provinciaal op te trekken wordt snel internet pas haalbaar, anders niet.
'Als wij zelf glasvezel willen aanleggen in onze gemeente, dan kost dat ons twaalf miljoen euro', aldus wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van Oldambt. 'Er zijn dagen dat ik dat geld niet op zak heb.'

Glasvezel

In de gemeente Oldambt strijdt de Stichting Oldambt Verbindt actief voor snel internet in de buitengebieden. Die stichting heeft nu een visie opgesteld voor de toekomst. Daarin staan glasvezel en schaalvergroting centraal.
Hennie Sanders van Oldambt Verbindt stelt dat in de provincie Groningen op dit moment meer dan 17.500 mensen en 2000 bedrijven geen snel internet hebben. 'Een vestigingsvoorwaarde tegenwoordig', zegt zij.

Traag internet

Een van de mensen met traag internet is het Oldambtster raadslid Nico Postmus (Oldambt Aktief). 'Wij krijgen in Finsterwolde 5 megabit per seconde binnen', zegt hij. 'En als mijn buurman de computer aan doet, heb ik er nog vier over. Als ik interactieve tv aan doe, dan kan mijn computer helemaal uit.'

'Liever vandaag dan morgen'

Dat voorbeeld is dus voor veel mensen dagelijkse praktijk. In de Oldambtster raad zijn ze er dan ook wel over uit: liever vandaag dan morgen snel internet.
'Maar je hebt wel echt schaalvergroting nodig', zegt Broekhuizen. 'Anders is het niet te betalen.'