'Coffeeshops zetten 1 miljard per jaar om'

Jaarlijks verkopen de coffeeshops in Nederland voor ongeveer 1 miljard euro aan softdrugs. Dat schat onderzoeksbureau Intraval uit Groningen. Nederland telt circa zeshonderd coffeeshops.
Intraval telde de bezoekers van ruim dertig coffeeshops en vroeg aan zevenhonderd van hen hoeveel ze hadden uitgegegeven aan hasj of wiet. Het is voor het eerst dat er een betrouwbare schatting van de omzet van coffeeshops wordt gemaakt.

Inkoop softdrugs

Het geld van de verkoop van de softdrugs komt bij de coffeeshophouders terecht. Ze gebruiken dat volgens onderzoeker Bert Bieleman van Intraval om de panden te betalen waar de coffeeshops in zitten, personeel te betalen en om soft-drugs in te kopen.
Ongeveer de helft van de soft-drugs wordt volgens Bieleman bij kleine telers ingekocht. 'De andere helft bij grotere telers, vaak bij criminele organisaties', aldus de onderzoeker.

Experiment met legalisering

Volgens Bert Bieleman kan dit onderzoek gebruikt worden voor een aantal experimenten met legalisering van softdrugs. 'Softdrugs wordt dan ingekocht van gedoogde telers. Je kunt de kwaliteit toetsen en er kan controle zijn op de in- en uitgaven', aldus Bieleman.