Groeiend aantal tattooshops in provincie Groningen

Het aantal tattooshops is onze provincie is groeiende. Dat blijkt uit cijfers van GGD Groningen.
Er kwamen in 2015 negen shops bij. Vorig jaar deden tien mensen een aanvraag om een tattooshop te beginnen. Negen daarvan werden gehonoreerd. De provincie Groningen telt in totaal 35 tattooshops met een vergunning.
Het aantal shops zonder vergunning is niet bekend bij de GGD. Tattooshops die geen vergunning hebben zijn illegaal. De GGD verstrekt de vergunning.

Per drie jaar

Eenmaal per drie jaar komt een inspecteur van de GGD langs om een behaalde vergunning te verlengen. Voor Dino Mathilda van Pit Tattoo uit de stad was het dinsdag zover. Zijn vergunning loopt af. Om zijn zaak te blijven voortzetten, moet de vergunning opnieuw verleend worden.
Of de vergunning wel of niet wordt verlengd is te bepalen door GGD-inspecteur Trea Boerema. 'Ik kijk welke materialen de tatoeëerder gebruikt en of hij hygiënisch te werk gaat. Er mag niet met alle materialen gewerkt worden. De toegestane materialen zijn opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.'

Spannende dag

Het is niet de eerste keer dat de inspectie op bezoek komt bij Pit Tattoo. Dino runt de zaak al een aantal jaren en zag zijn vergunning meerdere keren verlengd worden. 'Toch is het altijd spannend als de inspectie op bezoek komt.'

Eind goed al goed

Nadat Boerema de zaak en werkwijze van Dino heeft gecontroleerd besluit ze om de vergunning met drie jaar te verlengen.
Een overzicht van alle tattooshops met een vergunning is te vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. Tatoeëerders die niet op de site zijn te vinden zijn illegaal en dus niet toegestaan. De GGD kan geldboetes opleggen aan illegale tatoeëerders.