'Leegstand in winkelstraat neemt licht af'

© A. Doornbos/Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken
In de stad en provincie Groningen stonden vorig jaar veel minder winkels leeg dan het jaar ervoor. En dat ondanks faillissementen van ketens als Miss Etam en de Schoenenreus.
De cijfers zijn niet spectaculair, het gaat om een daling van een tiende procent, 'maar het is wel een trendbreuk', zegt Gertjan Slob van onderzoeksbureau Locatus. 'De afgelopen tien jaar kwamen er steeds meer panden leeg te staan. Dus dit is een postieve ontwikkeling'.

Turbulent

Landelijk bedraagt de leegstand volgens Locatus op 1 januari 7,4 procent. Dat is 0,1 procent lager dan begin 2015. Afgelopen jaar begon nog erg turbulent met de faillissementen van onder andere Miss Etam en Schoenenreus. Maar daarna is het redelijk rustig gebleven en kwamen er ook weer nieuwe winkels bij, constateert het bureau.

Dagje shoppen

Het herstel komt vooral doordat het economisch weer wat beter gaat. 'Je ziet dat de topsteden van Nederland, zoals Groningen het goed doen. Mensen gaan een dagje shoppen in die steden waar een uitgebreid aanbod is van nationale en internationale ketens, leuke horeca en aanloopstraatjes met bijzondere winkeltjes', aldus Gertjan Slob.
Volgens Slob gaat het ook wat beter met plaatsen als Veendam en Winschoten. 'Daar is de leegstand nog steeds groot, maar gaat het wel wat beter'.

Hoe gaat het volgend jaar?

Hoe het volgend jaar gaat is afwachten. Locatus verwacht wel dat de leegstand de komende maanden weer wat zal oplopen. Dat heeft te maken met het recente bankroet van warenhuisketen V&D en de schoenenzaken van Macintosh. Het is nog onduidelijk of en in welke vorm deze winkels een doorstart kunnen maken.