Celstraffen geëist voor mensensmokkel naar Ter Apel

© FPS/Jos Schuurman
Tegen twee verdachten van de smokkel van zeker twintig vluchtelingen uit het Midden-Oosten zijn dinsdag straffen geëist van 3,5 jaar cel en 2,5 jaar cel, waarvan bij ieder een halfjaar voorwaardelijk. Dat gebeurde voor de rechtbank in Zwolle.
De Franse justitie bracht het Openbaar Ministerie op het spoor van de vermoedelijke mensensmokkelaars. De 48-jarige Mufeed H. uit Zaandam en de 46-jarige Mohamed E. uit Leeuwarden reden in april 2014 met busjes via Frankrijk naar Italië en pikten daar twee Syrische gezinnen op.

Geld en paspoorten

De vluchtelingen werden een dag later afgeleverd in Ter Apel. Met nog vijf andere gevallen van smokkel zou H. volgens het Openbaar Ministerie (OM) ruim 39.000 euro hebben verdiend.
De argwaan van de Fransen leidde tot het Nederlandse onderzoek Dargan. Uit dit dossier blijkt dat vooral H. veelvuldig contact had met personen in Syrië en Italië. Hij kreeg bedragen gestort vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten. Bij een huiszoeking werden 16.000 euro in contanten en paspoorten ontdekt.

Twee busjes

Volgens het OM werden met de twee busjes zeven volwassen en acht kinderen vanuit Milaan naar Ter Apel gereden. E. was volgens de officier van justitie alleen bij deze zaak betrokken. Tegen hem is 2,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist en een geldboete van 2.000 euro.