Kamer debatteert nog deze maand over gasbesluit

© Flickr / Risastla (creative commons)
De Tweede Kamer debatteert dinsdag 26 januari over het gasbesluit van het kabinet.
Eind december maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend dat er jaarlijks maximaal 27 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald.
De vraag is of de Kamer daar mee instemt. Afgezien van het productieplafond is er ook veel discussie over andere onderdelen van het gasbesluit.

Dreiging blijft

Te denken valt aan de conclusie van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat, ondanks het dichter draaien van de gaskraan, de dreiging van aardbevingen blijft.
Ook worden vraagtekens gezet bij het aantal woningen dat versterkt wordt. Dat zijn er veel minder dan aanvankelijk werd aangenomen. Verder roept het stopzetten van de waardevermeerderingsregeling veel verzet op.

Werkbezoek en hoorzitting

Het gasdebat wordt vooraf gegaan door een werkbezoek van leden van de Kamercommissie Economische Zaken aan het aardbevingsgebied, komende vrijdag. Daarna volgt op 18 januari nog een hoorzitting in de Tweede Kamer. Daar komen specialisten, de NAM, het KNMI, het Staatstoezicht op de Mijnen, Groninger bestuurders en gedupeerden aan het woord.