Hoge norm gebruikt bij versterken Groninger Forum

© Remy van Mannekes/RTV Noord
Wordt het Groninger Forum te zwaar versterkt? Die vraag dringt zich op na antwoorden van minister Henk Kamp van Economische Zaken op Kamervragen over de grondversnelling in het aardbevingsgebied.
Die zogenoemde 'Peak Ground Acceleration (PGA)' zorgt bij bevingen voor schade aan huizen en gebouwen. Het wordt uitgedrukt in g-krachten. Die zijn maatgevend bij de beslissing of en in welke mate panden versterkt moeten worden.

Veel lager

Bij de aanpak van het Forum wordt uitgegaan van een grondversnelling van 0,24g. Onlangs kwam zowel de NAM als het KNMI tot de conclusie dat die grondversnelling in de stad Groningen rond de 0,08g ligt. Veel lager dus. Dat roept de vraag op of de versterking van het Forum minder rigoureus en vooral goedkoper had gekund.

Bouwnormen

In zijn antwoord op Kamervragen hierover, laat minister Kamp weten dat na de overeenkomst over het Forum de voorlopige Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) is gewijzigd. Daarin zijn de bouwnormen voor het gebied vastgelegd. Ook zijn de dreigingskaarten van het KNMI naar beneden bijgesteld, aldus de minister.
Een woordvoerder van de NAM bevestigt dit. 'Wij handelen op basis van de laatste richtlijnen, maar die kunnen veranderen. Vooral met betrekking tot de randen van het gebied is er sinds het akkoord over het Forum het één en ander gewijzigd', aldus de woordvoerder.

Teveel geld?

Dit zou kunnen betekenen dat het gasconcern teveel geld uittrekt voor het versterken van het Groninger Forum. 'Als we er nu weer naar zouden kijken, hadden we welllicht andere keuzes gemaakt. Maar wij en de gemeente willen voortgang bij dit project. Dus is er een overeenkomst gesloten op basis van de gegevens, die op zo'n moment beschikbaar zijn. Terugkijken heeft geen zin', concludeert de NAM-woordvoerder.

Zeventig miljoen euro

De bouw van het Forum werd eerder stilgelegd, omdat geen rekening was gehouden met aardbevingen. De NAM en de gemeente Groningen sloten begin oktober een overeenkomst. Het gasconcern betaalt een kleine zeventig miljoen euro voor het versterken van het nieuwe complex aan de Grote Markt.