A-Kwartier: Van prostitutiebuurt naar pareltje in Stad

Meer groen, ruimte voor wonen en kleine bedrijfjes. Het A-Kwartier in Groningen moet een pareltje worden in de binnenstad.
Tenminste, dat hopen bewoners en de gemeente Groningen, die woensdag gezamenlijk plannen presenteren voor de toekomst van het gebied.

Hoerenbuurt

Tot 31 december vorig jaar was het gebied, met straten als de Vishoek, de Hoekstraat en de Muurstraat, nog het domein van prostituees. Dat is sinds het nieuwe jaar verboden.

Metamorfose

De buurt ondergaat de komende jaren een complete metamorfose. 'Het zou mooi zijn als deze straat dezelfde uitstraling krijgt als de Oude Kijk in 't Jatstraat: een levendige buurt met verschillende functies', zegt wethouder Joost van Keulen (VVD).
De bewoners van de buurt hebben lang gestreden voor een verbod op de prostitutie. 'Met het vertrek van de prostituees is ook de drugsoverlast grotendeels verdwenen. We hebben onze buurt terug', zegt Esther Klaver van de bewonersvereniging.

Gevarieerd

Klaver en anderen hebben het afgelopen jaar alternatieven bedacht voor het gebied: 'We zien vooral kansen voor kleinschalige bedrijfjes. We willen meer groen en woonruimte voor verschillende doelgroepen. Niet alleen voor studenten, maar ook voor gezinnen en ouderen.'

Subsidie

De gemeente stelt bijna vier miljoen euro beschikbaar om panden in het gebied aan te pakken. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA): 'Het subsidiebedrag ligt maximaal op 25.000 euro. Geld, dat eigenaren van woningen of bedrijfspanden in de voormalige prostitutiestraten kunnen gebruiken om hun pand te verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat er kansen liggen in dit gebied zo dicht bij de Grote Markt'.

Maximaal vijf jaar

In het gebied krijgen 22 prostitutiepanden een nieuwe bestemming. Uitbreiding van kamerverhuur is niet toegestaan. De verwachting is dat het opknappen van het A-kwartier drie tot vijf jaar gaat duren.