Pekelder huisarts voor tuchtrechter voor 'niet accuraat handelen'

© iwanbeijes/flickr
Een huisarts uit Pekela is voor de tuchtrechter gesleept door zijn patiënt. De arts zou de problemen van een 58-jarige man uit Oude Pekela twee keer niet serieus genoeg hebben genomen. De patiënt had onder meer een hersenstaminfarct.
In februari vorig jaar werd de man wakker met harde knallen in zijn hoofd. Het deed hem denken aan de hersenvliesontsteking die hij ooit had gehad. De arts sloot zo'n ontsteking uit. Hij bestelde een ambulance om de man in het ziekenhuis verder te laten onderzoeken, maar die kwam nooit.
Uiteindelijk regelde de echtgenote van de man maar zelf de ziekenwagen. Hij bleek een hersenstaminfarct te hebben gehad.

Net op tijd

In juli had de patiënt een verstopping in zijn darmen. De huisarts onderzocht hem niet en schreef eerst een laxeermiddel voor en later nog een antibioticakuur. De patiënt besloot uiteindelijk zelf maar naar het ziekenhuis te gaan. Volgens de Pekelder werd hem gezegd dat hij 'net op tijd' was binnengebracht.

Voorgelicht

De tuchtrechter plaatst daar kanttekeningen bij. De man is niet meteen behandeld maar eerst een nachtje ter observatie in het ziekenhuis gebleven. 'Bent u in het ziekenhuis wel goed voorgelicht', vroeg de rechter aan de patiënt. Het is niet bekendgemaakt waar de man aan leed.
De huisarts zegt de gang van zaken te betreuren. Volgens hem had hij zijn patiënt wel degelijk serieus genomen en accuraat gehandeld.
Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg doet over zes weken uitspraak.