Te weinig Duitse bezoekers op koopzondagen Stad

Het aantal Duitsers dat de koopzondagen in de stad Groningen bezoekt, valt tegen. Dat blijkt uit een evaluatie van het eerste jaar waarin de winkels op alle zondagen open mochten.
De gemeente denkt veel oosterburen te kunnen verleiden op zondag naar Groningen te komen shoppen, omdat in Duitsland winkels dan dicht zijn. De campagne 'Alle dagen welkom' richt zich daarom niet alleen op inwoners uit Noord-Nederland, maar ook op Duitsers.
De campagne moet zich nu nog meer op de Duitse markt richten, vindt de gemeente. Marketing Groningen promootte de koopzondag met advertenties in Duitse kranten en het weggeven van tassen en stickers.
'Het duurt even voordat men ook over de grens weet dat je in Groningen terecht kan', zegt wethouder Joost van Keulen. 'Blijkbaar heeft dat nog even nodig. Misschien hebben we ons daarop verkeken.'

Levendiger

Zo'n vijfhonderd bezoekers van de binnenstad hebben een enquête ingevuld. Drie kwart van hen vindt het centrum levendiger geworden, nu de winkels op zondagen open zijn. Ook de evenementen die speciaal op de zondagen gehouden worden, dragen daar aan bij.

Ondernemers

Van de ondernemers die meededen aan de evaluatie, geeft ruim eenderde aan dat de omzet is toegenomen. Ruim veertig procent ziet geen verschil en bijna een kwart heeft de omzet zien dalen.
De cijfers komen van zo'n tweehonderd hoeca- en detailhandelondernemers die de vragenlijst hebben ingevuld. De gemeente heeft niet gevraagd naar de reden van de omzetstijging- of daling.
De helft van de ondervraagde ondernemers is positief over de koopzondag, ongeveer een derde is negatief. Dit zijn vooral de kleine ondernemers en ondernemers die voorstander zijn an zondagsrust.

City club

In het begin zagen winkeliers vooral een verschuiving van klanten naar de zondag. Op zaterdag en maandag kwamen er hierdoor minder dan voorheen. Dat is nu veranderd; het aantal klanten en de omzet neemt volgens de ondernemersclub nu toe.
Koninklijke Horeca Nederland ziet dat bezoekers meer besteden. De consument lijkt op zondag meer tijd te hebben voor een combinatie van een bezoek aan horeca en winkels, aldus de organisatie.

Fel debat

De gemeenteraad stemde eind 2014 na een fel debat in met een wekelijkse koopzondag. Alleen de collegepartijen D66, VVD, PvdA en GroenLinks waren voor, met steun van oppositiepartij Student en Stad. Voorwaarde van de raad was een evaluatie van het eerste jaar. Volgende week woensdag bespreekt de raadscommissie Werk en Inkomen de evaluatie.