Bureau Steinfort: Desiree

Ja, er zijn tijden geweest dat ze meer oog hadden voor de fles dan voor hun kinderen. En ja, de ouders van Desiree zijn ongetwijfeld tekort geschoten in de opvoeding. Maar zijn ze om die reden verantwoordelijk voor de daden van hun volwassen dochter?
Zelden was de verontwaardiging na afloop van een uitzending groter dan afgelopen maandag. In een drie minuten durende reportage vertellen vader Tonnie en stiefmoeder Harma over de arrestatie van hun dochter, over haar mogelijke betrokkenheid bij de dood van Jesse van Wieren uit Leens. Op Facebook stromen de reacties binnen. Tonnie en Harma krijgen onder uit de zak. En ook wij als omroep moeten het ontgelden, want we hebben deze 'zielige' mensen een podium gegeven. Een respectloze actie.
Als journalist meng ik mij eigenlijk nooit in dergelijke discussies, maar in dit geval maak ik toch een uitzondering. Dat het verdriet van Tonnie en Harma in geen verhouding staat tot het leed dat de nabestaanden van Jesse is aangedaan, daar bestaat geen enkele twijfel over. Toch, het simpele feit dat het hier om familie van één van de verdachten gaat, betekent niet dat hun kant van het verhaal niet gehoord mag worden. In tegendeel, want hoe je het ook wendt of keert, ook de familie en vrienden van Desiree zijn het slachtoffer.
Zodra je de 'tegenpartij' aan het woord laat, wordt dat al snel uitgelegd als 'onnodig kwetsend' voor de nabestaanden. Onterecht. Alsof de ouders van Desiree hier om gevraagd hebben. Ze raakten hun dochter twee jaar geleden kwijt aan drank en drugs. Hulp werd niet geaccepteerd. Ze verbrak het contact en vertrok met de noorderzon. Lang bleef het stil, tot vorige week. Vader Tonnie moest het nieuws over haar arrestatie vernemen uit de pers. Geen telefoontje van de politie, helemaal niets.
Dat Tonnie en Harma zich vervolgens zorgen maken over het lot van hun dochter en daardoor slecht slapen is niet 'zielig' zoals wordt beweerd op Facebook, maar is heel begrijpelijk. En dat ze geen oog zouden hebben voor het leed van de nabestaanden? Trust me, het tegendeel is waar.
Dat de stiefmoeder de schuld voor de deels mislukte opvoeding vervolgens volledig in de schoenen schuift van de biologische moeder, was misschien niet zo handig. Het siert Harma dat ze Tonnie in bescherming neemt, maar wijs je een vinger naar de ander dan wijzen er drie naar jezelf. Het gekissebis is ook volstrekt overbodig als je weet dat de ouders van Desiree, ondanks hun verslaving, altijd voor hun dochter hebben klaar gestaan. Het is niet voor niets dat Desiree in één van haar laatste Facebook-berichten schrijft dat ze van haar vader houdt en dat ze hem mist.
Nee, als de reaguurders op Facebook boos zijn, dan moeten ze hun pijlen richten op Desiree. Zij, en alleen zij is verantwoordelijk voor haar daden. Mocht ze betrokken zijn bij de dood van Jesse dan ontloopt ze haar straf niet. Al is dat voor de nabestaanden en vrienden van Jesse van Wieren ongetwijfeld een schrale troost.

Lees ook:

In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland.