'Aardbevingen bij aardwarmteproject Stad niet uit te sluiten'

Het is niet uit te sluiten dat het aardwarmteproject van de gemeente Groningen aardbevingen veroorzaakt. Dat zegt onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag.
Van der Gaag heeft woensdag tijdens een speciale bijeenkomst zijn zorgen gedeeld met de gemeenteraad in de stad Groningen, die binnenkort moet besluiten of het project doorgaat.

Warm water

De gemeente Groningen wil heet water uit de diepe ondergrond gebruiken om 11.000 panden in de wijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Kostverloren en Zernike te verwarmen.
Volgens Van der Gaag is er nog onvoldoende kennis over de technische aspecten van aardwarmte op die plek, zoals de samenstelling van het water en de druk en of het überhaupt allemaal kan. 'Het is heel moeilijk de veiligheid te vergroten als je nog niet eens de risico's weet.'

Problematische plaats

'Ik ben voorstander van aardwarmte, maar zo dicht bij een gasveld niet. Dat vind ik een problematische plaats.' Van der Gaag adviseert naar andere plekken te kijken zoals het noordwesten of zuidoosten van de provincie. Hij beaamt dat dat geen oplossing is voor de stad Groningen.

Bevingen

Daarom zou de geoloog op zijn minst graag zien dat de stad meer onderzoek doet naar de effecten van het boren naar geothermie, of aardwarmte. Hij wijst bijvoorbeeld op aardbevingen die geweest zijn bij Haren en Peizermade. Die komen niet door de gaswinning. Eerst moet volgens Van der Gaag duidelijk zijn waardoor die dan wel komen.

Fracking

Ook denkt Van der Gaag dat het nog wel eens moeilijk kan zijn om het afgekoelde water weer terug te krijgen in de grond. Dat zou mogelijk onder hoge druk terug de grond in moeten, wat vergelijkbaar is met fracking. Eind november besloot de NAM nog de fracking bij Saaksum uit te stellen, vanwege zorgen bij inwoners over de gevolgen op de omgeving.

Rendabel

Andere deskundigen die door de raad waren uitgenodigd zijn minder bang voor de veiligheid, maar zien wel andere problemen. Zo betwijfelt professor Rien Herber of het project wel economisch rendabel is. Vanwege alle veiligheidsmaatregelen is het project duur. Henk Smedes van het bedrijf IWE BV snapt überhaupt niet waarom de gemeente in een grootschalig warmtenet investeert. Volgens hem is er steeds minder behoefte aan warmte, omdat nieuwe huizen energiezuinig of energieneutraal worden gebouwd.

Haast

De gemeente Groningen heeft haast met het project. Om subsidie van het rijk te krijgen moet het systeem eind volgend jaar draaien. In april van dit jaar moet de eerste boorput er zijn. Maar de raad wil nu eerst meer onderzoek zien. In maart komt het onderwerp weer in de raad aan de orde.