'De mannen van Sapa willen een cao, linksom of rechtsom'

De staking bij Sapa Aluminium in Hoogezand duurt tot maandagochtend. Dat zegt Bart Plaatje, bestuurder van FNV Metaal regio noord.
Woensdagavond om tien uur legde de nachtploeg het werk neer en donderdagmorgen om zeven uur schreven de mannen zich in hotel De Boer in Foxhol in als staker.

'De mannen zijn boos'

Vijftig van de honderd werknemers van Sapa doen mee aan de staking. Volgens Plaatje zijn de stakers de mensen van de fabrieksvloer. 'En daarmee ligt het bedrijf nu plat. De mannen zijn boos en ze willen een cao, linksom of rechtsom', aldus Plaatje.

Nieuwe cao

De onderhandelingen over een nieuwe cao met de werkgevers in de grootmetaal, verenigd in FME, zijn vorige week vastgelopen.
De vakbonden FNV en CNV willen ook dat de directie van Sapa uit de werkgeversdelegatie van FME stapt, omdat ze daar naar eigen zeggen geen invloed heeft. De Sapa-directie heeft geen gehoor gegeven aan die oproep.

Guerillastaking

'Er wordt nu voor 48 uur het werk neergelegd. Als Sapa dan nog niet luistert, kan volgende week op elk moment het werk worden neergelegd en dat gaat ook gebeuren', waarschuwt Plaatje. 'De werknemers van Sapa hebben nu goed in de gaten dat het ernst is. Als we het tij niet gaan keren, komt er een bak met verslechteringen aan.'

Staking hervat

Werknemers van Sapa voerden vorige week ook al actie. Toen legden 35 personeelsleden het werk neer. Vrijdag gingen ze weer aan het werk.