Eis: cel en behandeling voor brandstichting Warmoesstraat

© Jos Schuurman/FPS
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt een 46-jarige Stadjer een celstraf van negentien maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk.
Omdat het onvoorwaardelijke deel gelijk staat aan de duur van zijn voorarrest zou de Groninger direct de kliniek in kunnen. De Stadjer wordt vervolgd voor brandstichting.

Hulproep

De man stak op 12 juni zijn dekbed in zijn woning in de Warmoesstraat, waar de man toen woonde, in brand.
Het was een schreeuw om hulp, zei de man tijdens de zitting. De man dacht dat hij op straat werd gezet, omdat de woning werd verkocht. Hij had jarenlang op straat geleefd en wilde niet terug. Hij huurde in het pand een kamer.
Hij wachtte tot iedereen het pand had verlaten en stak zijn dekbed in brand. Hij vergat even dat het een tussenwoning betrof en beide buren thuis waren.

Directe opname

De eigenaar van het pand claimde een schadevordering van bijna een ton. De officier vindt de claim te ingewikkeld om mee te nemen in de strafeis.
De Stadjer kampt met een jarenlange alcoholverslaving, meerdere stoornissen en is zwakbegaafd. Daarom zal een klinische behandeling twee jaar moeten duren, vindt de officier van justitie. De Stadjer kan deze week al terecht in een kliniek. De rechters gingen mee in deze opname.
De rechters doen op 28 januari uitspraak.