Maandenlang monnikenwerk leidt tot programma Noorderslag

Na zijn optreden op Noorderslag brak Kyteman landelijk door. En ook andere artiesten werden groot door het Groninger muziekfestival, dat zaterdag weer wordt gehouden. Een plekje op het podium is dan ook gewild, maar lang niet iedereen mag er spelen.
Joey Ruchtie is programmeur van Noorderslag. Al sinds mei dit jaar zoekt hij naar artiesten die mogen optreden. 'Het is monnikenwerk, maar uiteindelijk heel leuk.' Van mei tot en met september mogen artiesten zich aanmelden, daarna moet hij alle muziek beluisteren en keuzes maken.

Genres

'Heel veel muziek is te vroeg en niet goed genoeg. We gaan van een longlist naar een shortlist. En dan moet je uiteindelijk samenstellen.' Ruchtie zegt dat bands allereerst kwalitatief goed moeten zijn. Ook kijkt hij of er voldoende verschillende muziekgenres aan bod komen.

Blokfluitmetal

Het belangrijkst is dat muziek 'actueel' is. 'Als er bepaalde ontwikkelingen zijn, bijvoorbeeld 'Friese blokfluitmetal', dan zou je dat ook in het programma moeten zien', legt de programmeur uit. 'Wat we proberen te doen, is vooruitkijken wat we in 2016 gaan zien in de podia- en festivalwereld.'
Voor veel artiesten komt Noorderslag nog te vroeg. 'Dan is het momentum niet daar of staan de sterren niet juist.' Maar of er ook dit jaar weer Noorderslag-artiesten landelijk doorbreken, is voor Ruchtie geen vraagteken. 'Ik verwacht dat er dit jaar ook artiesten zijn die we komende zomer op elk festival gaan zien.'