Agent niet vervolgd voor schot in been van verwarde man

© Sammie Lobo/112 Groningen
De agent die op 23 november 2014 een man in zijn woning aan de Stationstraat in het been schoot, wordt niet vervolgd.
Dit bleek uit een rapport van de rijksrecherche dat vrijdag tijdens een rechtszitting van een 34-jarige Stadjer openbaar werd gemaakt. De Stadjer stond terecht voor het bedreigen van drie agenten. Tegen de man werd een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.
Die nacht kwam bij de politie een melding van een zelfmoordpoging binnen. De agenten troffen een verwarde bewoner aan met in zijn handen een kapot geslagen fles en een nepwapen. De man had 2000 pillen en een fles wijn achter de kiezen.

Pepperspray

Anderhalf uur lang probeerden de agenten de bewoner op andere gedachten te brengen. Die bleef de agenten bedreigen. Uiteindelijk had het leegspuiten van enkele bussen pepperspray ook geen succes.

Schot in been

Een arrestatieteam nam de situatie over. Een agent van dit team schoot de bewoner vrijwel direct in het bovenbeen. De Stadjer is meermalen geopereerd en zal waarschijnlijk zijn been verliezen. De man is blijvend invalide en rijdt in een scootmobiel.
Advocaat Willem Schoo die de Stadjer bijstond noemde de schot in het been volstrekt overbodig. Er is geen psychiater opgeroepen, 'wat in zo'n situatie wel had gemoeten', zei Schoo. In plaats daarvan praatten agenten anderhalf uur lang op de bewoner in.

Opmerkelijk

Schoo noemde het opmerkelijk dat die agenten toen geen reden zagen om hun wapen te trekken. Het arrestatieteam schoot daarentegen volgens Schoo vrijwel onmiddellijk bij binnenkomst. Hij onderzoekt of een klachtenprocedure kan worden ingesteld.
De rechtbank doet 29 januari uitspraak.