'Topsalaris Hillen is ten onrechte niet gemeld aan Tweede Kamer'

© Archief RTV Noord
Ingenieur Jos Hillen heeft jarenlang ruim boven de balkenedenorm verdiend voor zijn werk als directeur van projectorganisatie Aanpak Ring Zuid. Dit bedrag is deels onterecht uit de boeken gebleven, schrijft de NRC. In vier jaar tijd streek Hillen 1.390.763,76 euro op.
Dit blijkt uit interne stukken die
door middel van een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).
Volgens de krant wilde Rijkswaterstaat Jos Hillen per sé hebben als leider voor het complexe bouwproject in Groningen. Hij zou plooien tussen Stad en Ommeland kunnen effenen. Even daarvoor had hij als directeur van Groningen Airport Eelde het voor elkaar gekregen de omstreden baanverlenging erdoor te krijgen.

Balkenendenorm

Hoewel de provincie Groningen aandrong op een directeur die onder de balkenendenorm verdiende, koos Rijkswaterstaat voor Hillen. Die verdiende ruim boven de norm en kreeg daar bovenop een royale onkostenvergoeding voor huisvesting (150 tot 180 euro per dag).
Het is voor overheidsinstanties toegestaan om krachten in te huren die meer dan de balkenendenorm verdienen, mits de bedragen bekendgemaakt worden. In de eerste twee jaar gebeurde dat deels. In het jaarverslag van het ministerie van Infrastructuur en Milieu werd gemeld dat hij boven de norm verdiende, maar niet voor welk bedrag.

Zonder contract

Bij de verlenging van het contract van Hillen voor 2013 ontstond discussie over zijn huisvestingsbonus. Medewerkers op het ministerie vonden die te hoog, mede omdat er ook al reis- en verblijfskosten in zijn hoge uurtarief verwerkt zaten. Hij werkte als gevolg van de discussie een tijd zonder contract.
Uiteindelijk bedacht Hillen zelf een oplossing. Voortaan zou hij geen kosten voor reis en verblijf meer rekenen in zijn uurtarief. Hierdoor dook zijn salaris onder de balkenendenorm. Zo hoefde het ministerie zijn salaris niet meer te melden. Nog steeds bleef hij de extra onkostenvergoeding voor huisvesting ontvangen. Rijkswaterstaat stemde ermee in.

Ten onrechte

Het salaris van Hillen bleef voortaan onterecht uit de boeken. Het nieuwe contract van de topman ging pas halverwege 2013 in. De eerste maanden van dat jaar verdiende Hillen nog wel boven de balkenendenorm. Dat had dus vermeld moeten worden in het jaarverslag van het ministerie.
Volgens de NRC erkent een woordvoerder van Rijkswaterstaat dat het topsalaris over 2013 'abusievelijk niet is gemeld aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu'. Het is daarom ook niet aan de Tweede Kamer gemeld.
Naschrift:
Rijkswaterstaat stelt dat de keuze voor Jos Hillen een gezamenlijke was. Zowel Rijkswaterstaat als de provincie en gemeente Groningen zouden hebben ingestemd met de kosten.