Muziek als pepmiddel op depri-dag Blue Monday

De feestdagen zijn voorbij, het geld is op en de zomer laat nog maanden op zich wachten. Naar verluidt is maandag de meest deprimerende dag van het jaar, beter bekend als Blue Monday.
Radiostations
In een poging mensen wat op te peppen, hebben verschillende radiostations net als voorgaande jaren hun programmering aangepast aan deze treurige dag. Zo zendt Radio 10 de 'Feel Good Top 110' uit met vrolijke nummers. Classic FM heeft de dag omgedoopt tot Blije Blue Monday en laat de hele dag vrolijke composities horen.

Hersengolfmetingen
Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra is wetenschappelijk aangetoond de plaat met het meest positieve effect op je gemoedstoestand. Dit is, op verzoek van Radio 10, onderzocht door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen met nehulp van wiskundige formules en hersengolfmetingen.

Neurowetenschapper
De hitlijst met nummers waarvan je je beter gaat voelen, is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Jolij ontwikkelde een formule, die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft.

Proefpersonen
Dr. Jolij zegt op de website van Radio 10: 'Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe, die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft. De platen, die met de beste score uit de formule rollen, test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek. Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan heeft de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon'.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws