'Gasproductie Groningen kan en moet verder omlaag'

De gaskraan in Groningen moet en kan verder dicht. Dat vindt oud-directeur Jan de Jong van adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Hij zegt dat maandag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het gasbesluit. De Jong wijst er op dat, ondanks 'zes meter dossier en duizend Kamervragen' de veiligheid van de Groningers nog steeds in het geding is.

Twaalf miljard kuub

Volgens De Jong is pas bij een productie van twaalf miljard kuub per jaar de dreiging voor de Groningers verdwenen. Drie jaar geleden werd dat ook al geconcludeerd door het SodM, waar hij toen de leiding over had.

Uit het buitenland

De Jong vindt dat de gaskraan verder dicht kan, omdat bij bestaande stikstofinstallaties nog capaciteit beschikbaar is. In die installaties kan hoogcalorisch gas uit het buitenland geschikt worden gemaakt voor de Nederlandse markt. Door hier direct gebruik van te maken, kan er volgens De Jong miljarden kuub minder in Groningen gewonnen worden.

'Altijd weer dezelfde instituten'

Onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag wijst de Kamerleden er op dat, ondanks de vele onderzoeken, er nog steeds veel onduidelijk is. 'Je kunt geen beslissing nemen als relevante vragen niet zijn beantwoord. De vele onderzoeken worden gehouden door altijd weer dezelfde instituten.'
De Belgische hoogleraar Manuel Sintubin vindt dat onderzoek bij de NAM weggehaald moet worden. 'Het moet naar onafhankelijke academici', zegt Sintubin. Hij wijst er verder op dat Groningen 'de komende decennia nog rekening moet houden met aardbevingen'.

Hoorzitting

De Tweede Kamer in Den Haag hield maandagmiddag een hoorzitting over het gasbesluit van minister Kamp van eind december vorig jaar. De minister maakte toen bekend dat er jaarlijks maximaal 27 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald. Tal van deskundingen kwam maandagmiddag tijdens de zitting aan het woord. De hoorzitting werd gehouden ter voorbereiding op het gasdebat op 26 januari.