'Sfeer in aardbevingsgebied verslechtert'

'De sfeer rondom de schade-afwikkeling in het aardbevingsgebied is alleen maar slechter geworden. Ondanks alle inspanningen. Dat is heel triest.'
Dat is de conclusie van ombudsman Leendert Klaassen bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning. 'Het aantal klachten is alleen maar toegenomen, in plaats van afgenomen', aldus Klaassen.

Buiten de contourkaarten

Hij wijst er op dat het aantal klachten over het Centrum Veilig Wonen de afgelopen maanden sterk is gegroeid. Ook constateert hij dat afspraken over de schade-afwikkeling buiten het aardbevingsgebied niet worden nagekomen.
'Ondanks allerlei toezeggingen wordt schade buiten de contourkaarten niet eens opgenomen. Dat is onacceptabel.'

Woede

Klaassen denkt dat de inzet van onafhankelijke arbitrage een stap vooruit is. Ook vindt hij dat elke schade, waar dan ook, beoordeeld moet worden. 'Dan haal je heel veel woede op dat gebied weg.'

Generaal pardon

Wat GroenLinks betreft komt er een generaal pardon voor alle langlopende schadegevallen. 'Laat de NAM met de hulp van Shell die mensen gewoon fatsoenlijk betalen. Dan kun je een streep zetten', betoogt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Ongelijkheid

Gedupeerde Pieter Stapel uit Woldendorp vindt dat er nog steeds sprake is van ongelijkheid in de provincie. 'Weg met die contourkaart. Schade moet gewoon vergoed wordt', houdt hij de Tweede Kamer voor.

Hoorzitting

De Tweede Kamer in Den Haag hield maandagmiddag een hoorzitting over het gasbesluit van minister Kamp van eind december vorig jaar. De minister maakte toen bekend dat er jaarlijks maximaal 27 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald. Tal van deskundingen kwam maandagmiddag tijdens de zitting aan het woord. De hoorzitting werd gehouden ter voorbereiding op het gasdebat op 26 januari.