UPDATE: 'Investeerder gevonden met interesse voor kabelbaan in Stad'

De Stichting Flyover Groningen heeft een investeerder gevonden, die geïnteresseerd is in de aanleg van een kabelbaan in de stad Groningen.
Dat zegt voorzitter Dirk Nijdam. Dinsdagmiddag presenteerde hij nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een kabelbaanverbinding van station Europapark via het Sontplein of Ikea naar de binnenstad.
Het is volgens Nijdam niet zo dat er een concrete investeerder klaar staat. 'We zijn in gesprek gekomen met een partij die zicht heeft op investeerders in de infrastructuur.' Die partij zegt volgens Nijdam dat de businesscase voldoende aantrekkelijk is voor investeerders.

168 miljoen euro
Vorig jaar april maakte de stichting al bekend dat de kabelbaan als openbaar vervoerverbinding haalbaar is. Uit onderzoek van advies-en ingenieursbureau Arcadis blijkt nu dat de aanleg en exploitatie over 25 jaar ruim 168 miljoen euro kost en dat kan uit. Volgens Arcadis zullen op een doordeweekse dag zo'n 3300 mensen gebruik maken van de kabelbaan.

Geen tussenstop bij UMCG

Belangrijk is verder dat Arcadis een tussenstop bij het UMCG uitsluit. Ook een station op het Damsterdiep is niet haalbaar. Dat zou in beide gevallen leiden tot veel te hoge kosten. Daarmee is de kabelbaan als vervoermiddel voor de duizenden medewerkers van het UMCG niet meer interessant.

Rol gemeente

De Stichting Flyover heft zichzelf nu op. De gemeente Groningen is nu aan zet, omdat het om openbaar vervoer gaat en omdat de kabelbaan in de omgeving moet passen. Wethouder Paul de Rook zei bij de presentatie dat de gemeente ermee verder gaat. De gemeenteraad krijgt eerst de vraag hoe ze tegen een kabelbaan aankijkt. Die moet uiteindelijk instemmen met de komst van een kabelbaan.