'Temperatuurwisseling is ongunstig voor de natuur'

© RTV Noord
De snelle temperatuurwisselingen in de aflopen maanden doen de natuur geen goed. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen.
'We hebben een extreem warme november gehad. De temperaturen zijn nu behoorlijk onder nul, maar stijgen volgende week waarschijnlijk weer naar de 10 graden. Dit is de minst gunstige ontwikkeling voor de natuur.'

Terug in het hok

Door de warme dagen in november zijn bij veel planten knoppen uitgekomen, narcissen staan al volop in bloei en dieren zijn uit hun winterslaap ontwaakt. 'Maar nu moet iedereen bij wijze van spreken weer terug in zijn hok', zegt Van Vliet.

Extra kwetsbaar

Volgens de bioloog hebben dieren en planten wel reserves, maar 'knoppen van planten zullen nu kapot vriezen. Ze kunnen straks wel weer uitlopen, maar deze snelle wisselingen maakt ze wel extra kwetsbaar. Planten en dieren verbruiken extra energie en dat komt de overlevingskansen niet ten goede. Als plant of dier ontwaakt, komen er ook lichaamssappen vrij maar die kunnen nu bevriezen. Dat is zeker geen ideaal scenario'.

Uitzonderlijke situatie

Het is volgens de bioloog afwachten hoe groot de schade aan de natuur straks is. 'Dit is een uitzonderlijke situatie. We hebben zulke hoge temperaturen in november nog nooit meegemaakt, dus het is voor ons ook spannend hoe dit zich zal ontwikkelen. Het is bovendien nu pas januari. We weten ook niet wat de komende maanden ons nog brengt.'