Gemeente Leek gaat de straatverlichting dimmen

De gemeente Leek gaat bij wijze van proef de straatverlichting in acht straten dimmen.
In die straten zijn in de afgelopen tijd 324 straatlantaarns vervangen door LED-lantaarns.

Besparing

Door de verlichting lager te draaien op tijden dat die niet vol hoeft te branden, hoopt Leek een flinke besparing op de energiekosten te bereiken. De bewoners van de acht straten worden bij de proef betrokken.

Dim-regime

De proef wordt gehouden in de Auwemalaan, de Lindensteinlaan, Oldenoert, de Nijenoertweg, de Beetke van Rasquertstraat, de Richterenlaan, de Burgemeester van Waninglaan en de Grietenij. De bewoners van die straten kunnen tijdens de proef aangeven wat ze van het zogeheten dim-regime vinden. Dat regime geldt tussen 23.00 uur en 6.00 uur 's ochtends.
Op sommige plekken gaat de straatverlichting 's nachts helemaal uit, op andere plekken wordt de verlichting tot twintig procent gedimd en op kruispunten wordt de verlichting tot de helft gereduceerd.

Sociale veiligheid

Wethouder Hans Morssink benadrukt dat de mening van de bewoners van groot belang is. 'Wij willen graag weten of ze vinden dat de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid onder dit dim-regime te lijden heeft. Als dat zo is, dan moeten we misschien andere maatregelen nemen. Maar het vergt wat tijd van de inwoners om aan de nieuwe situatie te wennen.'